Een balkontuin: meer werk dan een gewone tuin(?)(!)

Afhankelijk van het soort balkon of terras dat je hebt, is een balkontuin over het algemeen méér werk dan een gewone tuin met dezelfde oppervlakte. Als je het niet kan opbrengen om er elke dag minstens een kwartier (en in de weekends ook langer) mee bezig te zijn, dan kan je het beter nu al opgeven.

Ik wil je niet direct afschrikken… maar ik zou niet willen dat je vol enthousiasme alles gaat aankopen en dan achteraf het moet opgeven omdat je niet had verwacht dat er zoveel tijd zou inkruipen. Natuurlijk kan je bij het aanleggen van je tuintje zelf bepalen hoever je daarin gaat, en met hoeveel werk je jezelf opscheept.

Om u een idee te geven hoe het er bij ons aan toegaat…

Het toneel waar al onze hofperikelen zich afspelen, is een lang, maar smal overdekt balkon waar net plek is voor een gezellige tête-à-tête in de ochtendzon. Het is volledig oostelijk georiënteerd waardoor ’s zomers de zon er slechts tot maximum half één schijnt.

Foto eigendom van het immokantoor. (of alleszins niet van mij)

Foto eigendom van het immokantoor. (of alleszins niet van mij)

Dat heeft verschillende na- maar ook voordelen:

  • We krijgen geen regenwater op ons balkon (tenzij er heel felle oostenwind staat). Dus alles moet dagelijks gegoten worden (’s zomers soms zelfs twee keer per dag) en bovendien met kraantjeswater.
  • Het voordeel daarvan is dat je zelf perfect kan bepalen hoeveel water je tuin krijgt: nooit te veel of te weinig, enfin, afhankelijk van uw eigen luiheid.
  • Nog een voordeel is dat ge geen schrik moet hebben dat uw tomaten barsten van het regenwater. Ah neen, zonder regen.
  • Het grootste nadeel is dat je ’s zomers niet op vakantie kan vertrekken zonder dat je een toegewijde ‘plantensit’ hebt die bij voorkeur elke dag kan komen gieten.
  • Op de vijfde verdieping betekent: geen vogels die aardbeien kunnen komen pikken.
  • Er komen ook niet zo makkelijk bijen tot op deze hoogte, die je nodig hebt voor de bevruchting van bepaalde soorten (zoals courgette), maar je kan ze wel lokken met felle bloemenkleuren.
  • Op een balkon betekent: geen slakken die je gewassen komen oppeuzelen.
  • Veel gesleur met potgrond. Je zou ervan verschieten hoeveel er al maar verdwijnt in een paar bloempotten… En aan het einde van het seizoen mag je alles weer weggooien, want tegen die tijd zijn alle voedingsstoffen opgebruikt en hou je waardeloze grond over.
  • Je bepaalt zelf hoeveel werk je jezelf bezorgt: één bloempot kan je balkon al helemaal opfleuren, daar heb je er geen 586 voor nodig.
  • Doordat er in potgrond geen onkruidzaadjes verstopt zitten, heb je geen last van onkruid. Jochei!

Bezint eer ge begint.

Dat is de enige raad die ik kan meegeven. Eens je begonnen bent, en je die eerste sprietjes uit de potgrond ziet komen piepen, zal je niet meer van ophouden weten… 🙂

Advertenties

Wij zijn u dankbaar voor uw commentaar, vragen en tips!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s