Jefke, de zonnebloem

Mijn eerste tuinierprobeersel dateert van 2 zomers geleden, onze eerste zomer in het appartement. Jefke zou ons eerste Grote Project worden.

Bij gebrek aan huisdieren of kinderen om voor te zorgen, zeg maar.

Mijn grootste bloempot in die tijd had maar een doorsnede van 15cm. Zonnebloemen mogen dan vooral in de hoogte groeien en dus schijnbaar niet veel ruimte in de breedte innemen, onder de grond zit een stevig netwerk van wortels dat de plant recht moet houden en hem voorziet van de nodige voedingsstoffen. Veel kracht opdoen uit zo’n klein potje kon onze compagnon duidelijk niet, want tijdens de Pukkelpopstorm werd de dunne steel onbarmhartig in tweeën geknakt.

Onderstaande foto’s werden op het hoogtepunt van zijn bloei genomen. Het was grote liefde tussen ons!

2011

Als balkonplant vallen reuzezonnebloemen dus af te raden.

(Hoewel ik van andere mensen hoorde dat zij wél een stevige, struise zonnebloem wisten op te kweken, maar zij hebben hun exemplaar uiteindelijk moeten laten adopteren door mensen met een tuin, omdat de bloem reeds tegen het plafond van het daarboven gelegen balkon begon te duwen wegens plaatsgebrek.)

Vorige zomer stond mijn besluit vast: mijn hele balkon moest vol zonnebloemen komen te staan.

Ik kocht mini-zonnebloemzaadjes. Ik kweekte ze op in kleine potjes, en plantte ze later uit in bloembakken op het terras. Het was heerlijk om ze dag na dag te zien groeien, en al helemaal prachtig om uiteindelijk de bloemen zien open te komen.

2012

Lang heb ik er niet van kunnen genieten; bak na bak werd aangetast door vraatzuchtige bladluizen die mijn mooie bloemen leegzogen… (Enkel de zonnebloemen; blijkbaar droeg dat hun voorkeur weg.) Het vergif dat ik gebruikte, werkte niet, en uiteindelijk heb ik wat er van hen restte, moeten weggooien…

Niet voor gevoelige kijkers…

Bladluizen, nietsontziende vampiers.

Bladluizen, nietsontziende vampiers.

Dit jaar waag ik een nieuwe poging. Het staat vast: ik ga mij niet meer laten doen!!

Advertenties

4 thoughts on “Jefke, de zonnebloem

  1. Ik las dat je pepers een mislukking waren. Volgende poging knip je gewoon eens bij twee plantjes de top eruit , als er knopjes in komen. want volgens mij gaat het daar fout die grote joekel is we maar je zal zien dat de rest van de bloempjes wel een eerlijke kans krijgt. Misschien blijven ze iets kleiner maar de totale opbrengt is groter dit werkt bij alle nachtschade plantjes. Succes JW

    • Bedankt voor de tip! Ik wilde ze dit jaar opnieuw proberen, maar heb er van afgezien, ik heb al zoveel andere plantjes die ik wou proberen, maar misschien volgend jaar!

Wij zijn u dankbaar voor uw commentaar, vragen en tips!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s