Hoe begin je eraan?

Bepaal waar je overal bloemen (en eventueel groenten) wil zetten. Meet die oppervlakte, en maak een lijst met dingen die je nodig hebt.

  • Bloempotten. Je vindt er plastieken aan spotprijzen in van de typische eurowinkeltjes. Nee je hebt echt geen fancy aardewerken potten nodig, het is de inhoud die telt. Belangrijk is dat er drainagegaatjes moeten zitten in de bodem, omdat anders het overtollige water nergens naartoe kan en de wortels van je planten gaan rotten.
  • Potgrond. Kies er van degelijke kwaliteit, zeker als je groenten wil gaan telen.
  • Meststoffen, zowel voor bloemen als voor groenten. Die bestaan in vloeistofvorm die je dan moet mengen met water, maar ook in vaste vorm die je dan onder de grond moet mengen.
  • Een gieter met voldoende inhoud afhankelijk van de grootte van je tuintje, met sproeierkop. (Zonder sproeier komt het water met te veel kracht op één plek terecht waardoor de aarde wegspoelt en de wortels uiteindelijk bloot komen te liggen of je zaadjes wegvloeien.)
  • Ook handig is een plantenspuit, die kan je gebruiken voor de kleine potjes waarin je plantjes gaat voorkweken; dan spoel je de zaadjes niet weg.
  • Een schopje (want met een pollepel potgrond in potten scheppen, gaat niet zo goed).
  • Tuinhandschoenen.
  • Een matje zodat je zonder problemen voor langere tijd op je knieën kan gaan zitten.

De Hema had vorig jaar trouwens ook erg leuke tuinspullen, dus kijk zeker ook eens verder dan je plaatselijk tuincentrum.

Eens volledig geëquipeerd, kan het echte werk beginnen: zaaien en planten!

Begin met iets kleins, zoals geraniums die je kant-en-klaar op de markt kan kopen en dan enkel nog moet verpotten in ruimere bakken. Regelmatig water geven, de uitgebloeide bloemen eruit knippen en meer is daar niet aan.

Zonnebloemen zijn heel erg leuk om te kweken van bij het begin. Kies voor minizonnebloemen als ze in een pot moeten komen, en zaai eerst in een kleiner potje, met voldoende centimeters tussen de zaadjes onderling. Je zal het plantje steeds groter zien worden… tot er zich uiteindelijk een mooie gele bloem openvouwt!

De makkelijkste groente om te telen op een kleine oppervlakte, is sla. Vooral handig dat je de sla zelf kan laten staan in de pot en gewoon elke dag het aantal blaadjes kan nemen dat je nodig hebt. Veel lekkerder dan een krop die verlept in je frigo ligt aan het einde van de week.

En zo breidt je tuintje zich langzaam uit tot je voor je ’t weet midden tussen de planten zit!

Advertenties

Wij zijn u dankbaar voor uw commentaar, vragen en tips!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s