De Eeuwige Strijd Tegen Bladluizen

Ik ben zo hypercontent met mijn balkontuintje dat het dringend tijd is voor een blogupdate zodat ik mijn vreugde met u kan delen, want zo altruïstisch ben ik dan. Houd u vast, want ge gaat het niet meer herkennen, dat balkon van ons.

Tadaaaa. En geloof het of niet: er is nog plaats voor een tafel en twee stoelen. Vier zelfs, met een beetje proppen en benen intrekken.

2014-05-30 10.08.33

Gezien vanuit het livingraam

2014-05-30 10.07.56

 Links tegen de muur hangen in totaal vier bloembakken;
de bovenste twee met bloemen die dus net buiten beeld vallen.

1.sla met nog verrassend weinig bladluizen
2. rode geraniums, mijn absolute favorieten
3. bloemenweelde: lavendel en euhm nog andere bloemen, maar ik ben niet zo goed in namen.
4. oregano
5. Marokkaanse munt
6. look, nog maar zes van de acht stengels, dit wil zeggen dat al 25% van mijn oogst mislukt is.
7. de gerbera die ik met secretaressedag kreeg. Zonder bloemen, jawel, want ik en bloemen houden wel euhm. Slechte combinatie.
8. patatten! Zo staan er twee ‘zakken’.
9. minizonnebloemen. In totaal een stuk of tien, gok ik, verspreid over het balkon.
10. balkontomatenplant
11. kerstomatenplanten: de rechtse uit de winkel, de twee linkse zelf gezaaid en grootgebracht #kleinbeetjetrots
12. erwtenplantjes die al drie weken tien centimeter groot blijven, maar er komen wél peulen aan. Kwestie van prioriteiten stellen, denk ik.
13. hier stond het spinazieslakkenveld, maar nu staan er radijzen.
14. wortels
15. pastinaak
16. bonen, ook miezerige struikjes maar ik heb er al zowaar twee heerlijke boontjes van gegeten.
17. minikomkommer maar dat wordt waarschijnlijk niks.

Chique dinges he? Nu in de ogen van een niet-tuinier is dit waarschijnlijk gewoon één hoop groensel. De professionele tuinier die lacht mij vierkant uit. Totaal niet onder de indruk, zegt u? Ge koopt uw groenten toch veel makkelijker in de supermarkt, beweert ge? Tijdrovend, quoi?

Ge hebt allemaal overschot van gelijk.

Het is intensief. Ik ben de laatste tijd wekelijks een paar uur kwijt in mijnen hof.

een bloemeke bijplanten
afgestorven takjes of blaadjes verwijderen
kijken hoe alles zo ongelooflijk snel groeit
tomatenoksels uitknijpen en takken opbinden
de patatten aanaarden
en vooral, ja vooral: De Eeuwige Strijd Tegen Bladluizen.

Ik durf niet te kwistig omspringen met gif en gebruik het enkel op mijn zonnebloemen (sinds die in Jaar 1 van de Balkontuintelling compleet werden leeggezogen door die afschuwelijke monsters spuit ik van zodra ze één wortel buiten zetten) en op mijn tomatenplanten (maar voor er sprake is van vruchten, tegen dat de tomaatjes gevormd worden zou het gif al veel minder aanwezig moeten zijn en ik wil dat graag geloven).

De grootste aantrekkingskracht voeren schijnbaar kruiden uit op die parasieten: steevast zitten peterselie, oregano, munt, kerval en sla VOL vanaf de lenteopwarming van start is gegaan. Daar durf ik niet op spuiten want dat steekt ge immers recht in uw mond.
En elk jaar denk ik terwijl ik bovengenoemde plantjes leeggezogen in de groene bak gooi: “Dit nooit meer, ik laat mij niet meer vangen, ik koop geen kruiden meer, gvd kutbeesten!!!” (en dan heb ik de vuilste scheldwoorden er nog tussenuit gefilterd, speciaal voor de gevoelige lezer)
Maar elk jaar opnieuw laat ik mij vangen want niets is lekkerder dan muntthee recht uit de pot, verse oregano in de spaghettisaus en knapperige peterselie in mijn slaatje. En elk jaar opnieuw zit er na één week alweer een ganse familie van die beestjes op. Ah ja, die vinden dat immers óók lekker.

Maar dit jaar wilde ik de strijd niet meteen opgeven: ik knipte zoveel mogelijk peterselie af, liet de takjes weken in water waardoor de vampieren de blaadjes moesten loslaten en spartelden voor hun leven, mwhuahahaha, de sadist in mij keek huppelend van contentement toe op de gruwelijke verdrinkingsdood. Daarna wachtte me nog het tijdrovende werkje van de luizen van elk steeltje peterselie af te spoelen onder de kraan. Dus een simpel slaatje maken kostte me belachelijk veel water en veel tijd.

Note to self: volgend jaar koopt ge geen kruiden meer. Pakt bloemen, dat ziet er nog schoon uit ook. 

Vanzelfsprekend heb ik gezocht naar ‘natuurlijke’ bestrijdingsmiddelen: een teentje look in de grond, hell voor rokers ge kunt zelfs uw plantjes bestrooien met sigarettenas, een mengsel van look en afwasmiddel erop spuiten, afrikaantjes planten tussen uw groenten. Allemaal heel tof en de helft van die tips heb ik uitgetest, een resultaat kan ik u nog niet geven.
Als u de komende weken aardbeien ziet passeren op de #oogstvandedag dan weet u dat ik een overwinning heb behaald, want aan het tempo waarop die kutbeesten zich op mijn (sinds gisteren met lookafwasmiddelwater besproeide) aardbeienplantjes schijnen voort te planten, blijft er binnenkort niks meer van over.  Grrrr.

O. Er zijn niet alleen luizen van ’t jaar. Tot op vijf hoog kwamen ze niet maar nu ik wat lager bij de grond aan ’t kweken ben geslagen, doken ze plotseling op: slakken. Niet van die schone met huisjes die ge oppakt en bij de buren zet, maar van die piepkleine, vettige, gore dingetjes die in (in!) uw spinaziebladeren kruipen en ze van binnenuit oppeuzelen. 75% van mijn spinazie-oogst eraan. En niks dat ge daartegen kunt doen hé. Voorkomen, dat wel: gedroogd zeewier, naar ’t schijnt. Valt uit te proberen, maar ge vindt dat dus niet in de Colruyt.

En u? Hoe pakt u de bladluizen en ander smerig onderkruipsel aan in uw groenten/kruidentuin?

Advertenties

One thought on “De Eeuwige Strijd Tegen Bladluizen

  1. Pingback: Update: de wildernis | Balkontuinieren voor beginners

Wij zijn u dankbaar voor uw commentaar, vragen en tips!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s