Lentekriebels!

De eerste lentezon kondigde zich aan met een plotselinge stijging van temperaturen tot een ideale graad of 10, ge kent dat wel, dat irritante gevoel van te warm in uw winterjas maar te koud in een zomerjas.

Dat de lente echt wel in de lucht hangt!  #indenhof

Foto van 15 februari; intussen zijn de scheuten nog een paar centimeter méér groen.

De eerste groene sprieten verschijnen in de bloemperken, en zo ook in mijn balkontuin. Ik plantte in de herfst van vorig jaar een groot deel narcissen- en tulpenbollen en hoewel het nog wat vroeg is – narcissen heten niet voor niets ook “paasbloemen” – komen zowel binnen op de vensterbank als buiten in de potten al groene dingetjes door de aarde duwen. Ik ben benieuwd of er, als ze niet kapotvriezen tenminste, nu effectief bloemen zullen verschijnen, want wanneer ik vroeger bollen in potten plantte, bleef het bij groene bladeren zonder bloemen, geen idee wat ik daar fout deed, en of ik het nu wel juist heb gedaan.

Zaaiplan voor de #balkontuin maken! #lentegevoel

Zoals elk jaar in februari ben ik al vergeten wat voor een last mijn balkontuin aan het einde van de zomer betekende; het heeft weken, neen maanden geduurd voor alle dode planten waren opgeruimd, dankzij een GFT-bak van 40l en mijn uitstelgedrag.
Bovendien was het seizoen 2014 niet bepaald erg geslaagd, met rotte tomatenplanten en radijzen die niet wilden groeien, aardbeien die niet wilden verschijnen en spinazie die werd opgevreten (en niet door ons, laat dat duidelijk zijn).

Er moeten dus dingen veranderen in mijn tuin en een eerste zaak is het leegmaken van de vierkante-meterbak. Bij Aveve kreeg ik de tip, omdat hij op vaste grond staat en overtollig water ergens naartoe moet kunnen, om te werken met hydrokorrels op de bodem. Daarvoor moet er wel zo’n 700 liter potgrond uit de bak worden geschept. Ik ga van de gelegenheid gebruik maken om hem te verplaatsen, want het is beter, voor je rug en je plantjes, als je langs drie kanten aan de bak kan komen.

Het #balkontuinplan voor komende lente.

Naast de bak wil ik nog steeds een aantal potten op het terras zetten. Ik ga ze dit keer niet vullen met bloemen (want die kan je niet eten, immers). Ik ga wel minizonnebloemen en stinkerdjes zetten tussen de groentjes in de vierkante bak, zo fleurt dat de boel ook wat op, en misschien vul ik twee hangbakken met geraniums.
De twee grootste potten voorzie ik voor in totaal vier kerstomatenplantjes. Door ze in een pot te planten, kan ik ze bij voortdurend regen-/slecht weer in de berging sleuren, want tomaten kunnen niet tegen vocht.
Dat maakt dat ik meteen ook vier extra vakken heb in de vierkante bak. En die gaan snel opgevuld raken want ik wil dit jaar een aantal nieuwe groenten proberen: klimbonen, klimerwten, mini-aubergines, snijbieten, rode bieten, koolraap (niet dat ik daar zo’n gigantische fan van ben, maar ook ’s winters wil ik wat kunnen oogsten en het is een goed soepvulsel) en verschillende kruiden.

Nu is het wachten op de eerstvolgende vrije (halve) zaterdag om naar het tuincentrum te rijden en mijn voorraad potgrond in te slaan, zaadjes en plantjes, ik kan al niet meer wachten.

En u? Hoe wilt u dat uw tuin er komt uit te zien van ’t jaar?

Advertenties

Wij zijn u dankbaar voor uw commentaar, vragen en tips!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s