De eerste courgette en de laatste aardbei

Het belangrijkste nieuws van de voorbije weken in den hof is toch wel de oogst van de eerste courgette: 450 g, alstublieft. (Groter durf ik ze niet te laten worden: het is een speciale courgette om in potten te kweken en uit ervaring weet ik dat de vruchten veel eisen van de plant. Dus liever veel kleine vruchten dan twee gigacourgetten, denk ik dan. Hoe kleiner hoe meer smaak, ook.)
Ik had de bevruchting een handje geholpen vlak voor we op vakantie vertrokken en dit was dan ook een erg leuke verrassing bij het thuiskomen.
2015-06-19 17.10.07We gingen zeven dagen van huis en op voorhand had ik alle planten massa’s water gegeven, want ik wist dat er een aantal dagen droogte en hitte op het programma stonden en ik wilde geen babysit vragen voor de planten… Gelukkig hebben ze het allemaal overleefd. Behalve de sla, die moet ik nog weggooien, want die is erg verbrand door de zon.

2015-06-19 17.12.08

 • De pijpajuin is klaar om te oogsten, heel leuk dat ik telkens maar gewoon eentje hoef uit te trekken voor in een slaatje.
 • De tomatenplanten heb ik vlak voor onze verlof buiten gezwierd, of toch al een deel, en verbrandden meteen in de medogenloze zon. Ik hoop ze nog te redden; heb er zeker een meter van afgeknipt en hoop nu op stevige okselscheuten die mij misschien toch nog tomaatjes zullen bezorgen… Fingers crossed.

2015-06-19 17.12.02

 • De courgettes doen het dus goed, enfin toch één plant, de andere, die een paar weken later werd gezaaid ook, heeft nog geen vrouwelijke bloemen voortgebracht.
 • De sla die ik nog gauw had gezaaid voor de vakantie (in de rechthoekige bak) heeft zich niet laten zien maar het was er ook te warm voor (sla heeft idealiter 20° nodig om te kiemen).
 • De rucola en de radijzen doen het vooralsnog goed, hoewel, de rucola is nog een twijfelgeval want heeft ook afgezien van de zon.
 • Het peperplantje krijgt bloemetjes, maar nog geen pepertjes te zien.
 • En dan, helemaal rechts op de foto, het komkommerplantje dat er bovenop aan het komen is (ondanks de knak). Er komen bloemen aan en hele kleine komkommertjes maar voorlopig niks oogstbaar.

2015-06-19 17.11.44

 • De patatten kregen een flinke knak toen de bak hanggeraniums van op de vensterbank erboven door de wind naar beneden tuimelde. Ik vroeg mij ongerust af waarom er nog altijd geen bloemetjes aan de planten kwamen (want op de velden staan alle patatten nu in volle bloei) maar blijkbaar is het een soort zonder bloemen. Ja. Zo wordt het nog moeilijker om te weten wanneer ze oogstklaar zijn…
 • De aubergine, in de hoek, doet het verrassend goed (al is er nog in geen velden of wegen een aubergine te zien en groeit de plant traag – maar hij groeit).
 • Het twee peperplantje, dat minder zonlicht krijgt dan het eerste, toont nog geen enkel bloemetje.
 • De twee miezerige, zelfgezaaide peperplantjes die je op de foto zelfs amper ziet gaan misschien over vier maanden een pepertje tevoorschijn toveren. Schat ik.

2015-06-19 17.11.35

 • De nutteloze aardbeiplanten nemen me te veel plek in; kort na de foto heb ik ze onbarmhartig uitgestoken en in de GFT-bak gemikt. Twee plantjes van de zes die in totaal misschien twintig vruchtjes afgeleverd hebben… Dat is gene vette hé. En ja, ze hebben genoeg water en mest gekregen. Dus geen idee waarom de ene wel en de andere niet.
 • De rechtse hoge plant is een woekering van klimbonen waar effectief al bonen aangroeien maar zoals dat gaat in een balkontuintje niet genoeg om met twee mensen van te eten dus nog geen idee wat ik ermee ga doen. Links heb ik er ook nog twee geplant, die komen piepen, maar hier is het nog wat langer geduld uitoefenen vooraleer ik ervan kan eten.
 • In het midden tegen de muur de klimerwten, die gestopt zijn met groeien/woekeren en nu… erwten dragen!De perfectie. 😍 #indenhof #vierkantemoestuinEn lekker dat dat is, jong, zo’n rauwe erwt. Een explosie van smaak in je mond. Wat een contrast met de blikerwtjes die we kort daarvoor nog in een risotto aten…
 • De andere planten in de bak doen het niet zo goed: voor zover ik kan tellen zijn er maar drie rode bieten, de pastinaak laat zich niet zien, de warmoes wordt opgevreten nog voor het blad drie centimeter groot is, de worteltjes groeien onregelmatig en de rest is vermoedelijk onkruid…
 • In het midden groeien een paar miezerige struikerwten en -bonen, die ik ga uittrekken (nadat ik de vruchten die eraan hangen heb geoogst) want verspilde ruimte daar kan ik niet tegen, de oppervlakte is al zo beperkt.
 • Waarschijnlijk ga ik in de vrijgekomen ruimte nog erwten en boontjes bij zaaien – de klimvarianten hebben meer succes, en worteltjes, maar dan zal het ver gedaan zijn, na juni is het te laat om nog te zaaien immers.

En u? Hebt u nog tips voor interessante groentjes die nog gezaaid kunnen worden na vandaag?

Advertenties

Wij zijn u dankbaar voor uw commentaar, vragen en tips!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s