Je balkon/terras

Oriëntatie

Hoe is je toekomstig tuintje georiënteerd? Hoeveel uren zonlicht krijgt het op een (zomerse) dag? Dit is belangrijk voor je latere keuze aan plantjes, want sommige planten hebben volop zonlicht nodig, andere kunnen een paar uurtjes schaduw wel gebruiken.

Mijn eerste balkon was oostelijk gericht en had tot 12u zonlicht in hoogzomer, wat prima is, maar een paar uurtjes extra kan geen kwaad.

Nu zit mijn balkon op het zuiden dus krijgt het zonlicht van de vroege voormiddag tot de avond. Dat wil zeggen dat de bladeren van mijn planten snel zullen verbranden en helaas bestaat er nog geen zonnecrème voor planten. Je kan op het heetst van de dag eventueel een oud wit laken spannen over je potten, maar ik heb dan altijd schrik dat dat gaat wegwaaien…

Is je stukje tuin volledig op het noorden gericht, weet ik niet of je groentjes voldoende zonlicht zullen krijgen om te groeien en te rijpen. Meer info over de perfecte standplaats voor een bepaalde groente vind je op de individuele fiches van de groenten op websites zoals het Vlaams Zaadhuis.

Overdekt?

Mijn eerste balkon was overdekt. Het voordeel daarvan is dat je zelf alle controle hebt over de hoeveelheid water die je plantjes krijgen. Tomaten, paprika’s en andere schimmelgevoelige planten gedijen beter in een droge omgeving, vandaar dat ze bij de meeste mensen in serres staan.
Het nadeel is dat je je planten in de zomer wel twee keer per dag moet gieten.

Niet overdekt (zoals nu bij mij het geval is) betekent dat je geen enkele controle hebt over het weer: wind, hagel, regen, je tuintje zal het allemaal te verduren krijgen. Mijn tomaten, paprika’s en dergelijke zet ik in potten zodat ik ze bij overdreven regenweer makkelijk binnen kan zetten.
Het grootste voordeel is dat je niet elke dag met emmers water gaat moeten sleuren, omdat – we wonen immers in België – we nog vaak genoeg regen hebben in de lente en de zomer.

Ruimte

Bepaal hoeveel plek van je balkon/terras je wil gaan gebruiken voor je tuintje. Wil je nog een tête-à-tête tafel met twee stoelen kunnen zetten of moet er tien man kunnen zitten? Is er plek voorzien voor je ligzetel en de barbecue?
Zelfs als je slechts ruimte hebt voor een paar bloempotten, is het de moeite waard om eraan te beginnen!

Heb je iets meer ruimte, kan je misschien een vierkantemetermoestuin zetten, maar ik doe liefst een combinatie van de twee: de vierkantemeterbak (omdat die een grotere oppervlakte heeft dan een pot en de wortels van de planten dan alle kanten op kunnen; eigenlijk is het bijna hetzelfde als volle grond) met een aantal potten voor planten die woekeren of planten die al eens beter binnen zouden kunnen staan.

Advertenties

Wij zijn u dankbaar voor uw commentaar, vragen en tips!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s