Je verantwoordelijkheid

Tijd

Voor je zelfs maar aan een tuintje begint te denken, moet je eerst overwegen of je wel genoeg tijd hebt om eraan te werken. Vergis je niet: tijdens de zomermaanden heb je voor een tuintje van twee vierkante meter wekelijks een paar uur nodig om alles op orde te houden: dagelijks water geven, je plantjes verzorgen (oksels uitknijpen bij de tomaten, uitgebloeide bloemetjes afknippen, opbinden van klimplanten, om een paar voorbeelden te geven), bijzaaien, oogsten…
Als je ervoor kiest om je plantjes zelf te zaaien, kruipt er ook in de maanden maart en april veel tijd in je tuintje, want zaailingen vragen voortdurend aandacht: voldoende water, tijdig verpotten…

Op vakantie

Als je een tuintje wil beginnen, ga dan niet een maand op vakantie in de maanden juni-juli-augustus zonder dat je een ‘tuinsitter’ hebt, zijnde iemand die op zijn minst om de twee dagen water kan komen geven. Planten in potten drogen immers veel sneller uit dan planten in volle grond (die met hun wortels dieper en dieper kunnen graven tot ze op water stuiten) en kunnen dus geen week zonder water terwijl jij ergens ligt te bakken op een strand.
Je kan alleen maar hopen dat het tijdens je afwezigheid regelmatig regent, maar sowieso als je terugkomt zal er schade zijn. Ik probeer mijn grote vakantie in september te plannen, als het hoogseizoen bijna voorbij is en het sowieso al wat meer regent, of ik schakel een vriend of een familielid in om af en toe eens te komen kijken of alles oké is.
Een groentetuin vraagt dus evenveel verantwoordelijkheden als een huisdier, als je ervan wil kunnen eten tenminste (van de groentjes, niet van het huisdier).

Advertenties

Wij zijn u dankbaar voor uw commentaar, vragen en tips!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s