Welke groenten in welke potten?

Vierkantemeterbak

Voor alle groenten die niet tegen droogte kunnen (want een gewone, kleinere bloembak droogt doorgaans sneller uit) en die dieper moeten groeien, zoals aardbeien, wortel, pastinaak, koolraap, rode bieten, enzovoorts.

Potten

Voor al de rest en voor groenten die gevoelig zijn aan schimmels en die je dus makkelijk binnen wil kunnen zetten indien nodig, zoals tomaten, paprika of aubergine.

Enkele tips

Plastic zwarte potten slorpen meer warmte op.

De grootte van je pot hangt af van de grootte van je plant: hoe breder en hoger je plant, hoe groter je pot moet zijn. Enkele voorbeelden:

  • Sa, radijzen en spinazie en andere laagblijvende, niet-diepwortelende groentjes kunnen prima in hangbakken omdat ze weinig grond of ruimte nodig hebben (maar wél voldoende water geven want door het kleinere volume van de bakken drogen ze sneller uit) en dan dan kan je er makkelijker bij.
  • Kruiden zet ik liever apart in kleinere potten, dan kan je ze makkelijk binnenhalen voor de winter (als het meerjarige planten zijn zoals bepaalde munt of oregano).
  • Tomaat, aubergine, peper, paprika zet ik (soms per twee) in potten met een doorsnede van 40 cm met aan de voet stinkerdjes tegen de luizen.
  • Erg grote planten zoals courgette zet je beter niet in je vierkantemeterbak want they will take over the place.
  • Tentakelplanten (meloen, pompoen, komkommer) horen niet thuis op een balkon, hoewel anderen me zullen tegenspreken: langsheen hun tentakels kunnen extra wortels groeien als ze in vaste grond zitten, zodat ze extra voedsel kunnen opnemen, wat op een balkon niet kan. Je kan ze langs de reling of een gaasdraad laten groeien, maar dat heb ik nog niet geprobeerd omdat deze planten sowieso heel veel plaats innemen oa ze gigantische bladeren kweken (die je andere planten dan wel weer tegen zonnebrand kunnen beschermen). Ze zuipen liters water en hebben een groter wortelstelsel dan dat potten aankunnen.
  • Patatten zet je dan weer beter niet in potten of in de vierkantemeterbak want dan mag je in oogsttijd alles gaan omwoelen en eruit gaan vissen. No go. Je zag het al in De Moestuin volgens Wim, mijn held.

Je kan ook verticaal werken:

  • Met een palet en wat doe-het-zelf-skills kan je een verticaal tuintje maken.
  • Er bestaan ook al hangzakken om een verticaal tuintje mee te creëren, dit ga ik binnenkort uittesten!
Advertenties

Wij zijn u dankbaar voor uw commentaar, vragen en tips!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s