Bladluizen

Er zijn twee soorten bladluizen: zwarte en groene beestjes. Ze doen allemaal hetzelfde: vampiergewijs je planten leegzuigen. En leeggezogen planten, die gaan dood. Dus van zodra je zo’n beestje ziet ronddabberen, schiet je in actie!

 • lieveheersbeestjes
  Vooral hun larven, die er trouwens niet uitzien, eten massa’s bladluizen op een dag. Je kan naar het schijnt deze beestjes zo kopen, maar dat kan duur uitvallen en met wat geluk komen ze zo op je tuintje af.
 • stinkerdjes
  Deze oeroude oranjegele bloemetjes scheiden een geur af waar de bladluizen niets van moeten hebben. En ze geven ineens ook wat kleur aan je tuin! Tegenwoordig heb je ze bovendien in veel meer kleuren dan alleen geel of oranje. Ik zet er dus zoveel mogelijk tussen mijn andere planten. Je kan ze al voorzaaien vanaf januari.
 • bananenschillen
  Leg een (lege) banenschil met de binnenkant naar boven tussen je aangetast plantjes. De bladluizen rennen meteen op de zoete geur af, en blijven vervolgens vastzitten op de weke binnenkant van de schil. Dat laatste stuk mislukte bij mij volledig want terwijl er na een paar minuten al een hele bende luizen op de schil zaten, waren ze een half uur later alweer allemaal verdwenen. Dus zodra je ziet dat er beestjes opzitten, haal je de schil weg en vervang je door een nieuwe, enzovoorts tot ze allemaal weg zijn.
 • lookafwasmiddelmengsel
  Het gemakkelijkste en goedkoopste middel met bovendien een onmiddellijk effect is een plantenspuitbusje nemen met zoveel water als je denkt nodig te hebben om de aangetaste planten te besproeien. Hierin doe je een piepklein scheutje afwasmiddel (liefst zonder detergent want da’s natuurlijk gezonder voor je plant) en een paar geperste teentjes knoflook.
  Dit laat je een half uurtje trekken en vervolgens besproei je er je planten mee. Zeker de onderkant van de blaadjes want daar troepen die suckers samen. Richt ten slotte op de wortels van de planten zodat ze nog wat van het mengsel in zich opnemen en nog een tijdje met hun knoflookadem de luizen op een afstand zullen houden.
  Geen nood: je proeft er niks van in de uiteindelijke vruchten of groenten!
  Indien nodig, herhaal je dit maandelijks. Opgelet: best ’s avonds of wanneer de zon niet op je planten schijnt, anders kunnen de bladeren verbranden.

De planten waar die beestjes verzot op zijn en die je dus zeker regelmatig moet inspecteren:

 • tomaten, paprika’s en pepers
 • zonnebloemen
 • kruiden
 • aardbeien
Advertenties

Wij zijn u dankbaar voor uw commentaar, vragen en tips!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s