Engerlingen/larven

Eerst komt de helft van mijn voorgezaaide plantjes niet eens uit. En dan dit. Ik wil ergens onder een dekentje gaan liggen en er pas onderuit komen als de lente er is. Of gin. #moe #balkontuin #vierkantemoestuin

de taxuslarve

Engerlingen ofte larven van kevers en andere insecten komen vooral voor onder gazons, waar ze de wortels van het gras opeten. Hoewel ik noch mijn buren een gazon of een taxushaag hebben, had ik de pech dat er op één hoog een overijverige of gehaaste taxuskever mijn vierkantemeterbak en mijn bloempotten aanzag als de ideale legplaats voor zijn enfin haar eitjes. Et voilà, enkele maanden later krioelde het er van deze vieze beestjes.

Ik was niet van plan om de honderden liters potgrond allemaal weg te gooien – wat trouwens niet zomaar kan want dat mag niet in de GFT-bak en mijn ouders zouden niet staan springen voor larven in hun tuin – dus moest het internet raad brengen. Bij BioGroei.be waren ze uitzonderlijk vriendelijk en behulpzaam om me te helpen met het identificeren van de beestje en het aanraden van de juiste biologische bestrijding: aaltjes.

Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes die de larven zullen opeten en – belangrijk! – van je plantjes afblijven. Zijn de larven op, dan sterven de aaltjes (letterlijk van de honger). It’s a hard world out there, y’all.

Ik kocht een hoeveelheid van 5 miljoen aaltjes – dat zijn dus 5 miljoen iniemini wormpjes! – wat toekwam als een piepklein pakketje dat perfect in de brievenbus paste.
Enkele tips:

  • Koel bewaren in de frigo tot aan de zeer beperkte vervaldatum.
  • Geduldig afwachten tot het weerbericht eindelijk langer dan een week +5° voorspelt, want blijkbaar kunnen de wormpjes niet zo goed tegen koude.
  • En ook niet tegen droge grond. Dus de dagen op voorhand zorg je voor regelmatige bewatering van de te bewerken bodem.
  • Aaltjes zijn nachtbeestjes denk ik, want je moet ze best ’s avonds tot leven wekken, of alleszins wanneer de zon niet op je grond staat.

Vervolgens volg je de aanwijzingen op het pakje: de aaltjes oplossen in de hoeveelheid water zoals vermeld – voor vijf vierkante meter los je de aaltjes op in 10 l water – en dan giet je je bakken en potten tot het water op is. Als er al planten in staan, ga je er daarna best nog eens over met een gieter gewoon water, voor het geval er wormpjes aan de bladeren zijn blijven hangen.
De twee weken nadien hoop je op temperaturen van +5° en hou je de grond constant vochtig.

Ik ben geen larve meer tegengekomen, gelukkig, dus laat ons hopen dat de taxuskever zijn larven in ’t vervolg op een ander legt. Alleszins ga ik in oktober dubbel- en indien nodig tripplechecken dat er geen verse lading larven is gearriveerd: lente en herfst zijn de beste behandelperiodes voor dit krapuul.

Advertenties

Wij zijn u dankbaar voor uw commentaar, vragen en tips!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s